Kłodzki Browar Mieszczański, istniejący od 1848 r. przy dzisiejszej ul. Spadzistej 6, od 1865 r. funkcjonował przy ul. Daszyńskiego jako "Rosenberg̕̕ sche Brauerei". Firmę w 1871 r. przejął Nathan Zimmermann, a w 1907 r. spółka „Bürgerliches Brauhaus Glatz GmbH”. W wyposażonym w kotły warzelne ogrzewane parą, maszynę parową i światło elektryczne browarze produkowano rocznie ok 5000 hektolitrów piwa dolnej i górnej fermentacji oraz słód na własny użytek. Obok działała firmowa restauracja „Bürgerliches Brauhaus” oferująca ciepłe i zimne posiłki oraz różne gatunki piwa i wina. Nathan Zimmermann zmarł w 1909 r., a browar istniał do 1920 r. (Anna Franczukowska)
Przedwojenne magazyny zbożowe. Po wojnie uruchomiono Techniczną Obsługę Rolnictwa. W latach 50-tych zmieniono profil na Wytwórnię Win "Las". Obecnie funkcjonują tam firmy handlowo-usługowe. Budynek produkcyjny w częściowej ruinie. [Stan]